Churros

Onderwerpen

Wanneer je naar Valencia komt, kun je de stad niet verlaten zonder ‘churros’ geproefd te hebben. Churros zijn een soort gefrituurde oliebollen/donutachtige stengels die normaal gesproken worden gegeten met suiker en/of warme dikke chocolademelk. Daarnaast zijn er allerlei variaties zoals onder andere buñuelos en porras

Churros

Churros is een typisch Spaanse snack. Het is gemaakt van gefrituurd tarwedeeg en heel soms gemaakt van aardappeldeeg. Er zijn twee soorten churros, namelijk een dunne en een dikke variant. Churros is de dunne variant en een ‘porra’ is de dikke variant. Soms worden er porras verkocht die gevuld zijn met chocolade of room.

Buñuelos

Buñuelos zijn een soort donuts. De buñuelos worden op verschillende manieren gemaakt met verschillende ingrediënten, maar in Valencia worden ze veelal gemaakt van pompoen. Het is een lekkernij die wordt gegeten als dessert, maar ook als ontbijt eten de Valencianen graag een buñuelo, zeker tijdens het grote stadsfeest Las Fallas.

Churros als desayuno/merienda

Spanjaarden eten churros normaal gesproken als ‘desayuno’ (ontbijt) rond 9.00 uur of als ‘merienda’ (rond een uur of 18.00). Vooral in de koudere maanden van het jaar wordt ‘chocolate con churros’ (warme chocolade met de lekkernij) veel gegeten.

Fallas

Tijdens de Fallas (grootste feest in Valencia) vind je door de hele stad enorm veel kraampjes die churros, buñuelos en porras verkopen. Daarnaast zijn dan ook vaak nog andere versies verkrijgbaar, zoals churros met een laagje hard geworden chocolade eromheen. Verder worden ook veel porras met crème gevuld aangeboden.

Churrerías

In de vriesvakken van de supermarkt zijn churros vaak te verkrijgen, maar voor de verse verwijzen we je graag door naar een churrería, dit is dé plek om churros te eten.

Churrería el Contraste (wijk: Ruzafa)

De lekkerste churros, buñuelos en porras vind je bij churrería El Contraste. El Contraste is een familiebedrijf en het leuke is dat op de muren verschillende foto’s hangen van familieleden die jaren terug al druk aan het werk waren. Zeker in de ochtenden en rond een uur of zes is het hier gezellig druk vanwege de verse, warme churros. Houd je wel in de gaten dat er slechts enkel buiten tafels staan. In de winter kun je er voor kiezen om of aan de kleine balie/bar te staan of je op te warmen aan de warme chocolade. Een andere optie is natuurlijk om warme chocolade en churros mee te nemen voor in je appartement. Churrería el Contraste vind je schuin tegenover de Mercado de Ruzafa. Voor twaalf churros betaal je zo’n €5.

  • Carrer de San Valero 12
  • Website
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 20.00 uur
    Zaterdag en zondag: 17.15 – 20.00 uur
    Houd er rekening mee dat El Contraste in de winter en tijdens Las Fallas ook ‘s weekends geopend is.

Andere opties

Bij chocolatería Valor (zie Valor chocolade) kun je ook terecht voor heerlijke warme chocolade met churros. Verder worden er soms churros gemaakt in Horchatería Santa Catalina.

En nu zelf aan de slag…

Ben je helemaal verliefd geworden op de churros en wil je ze ook graag in Nederland als ontbijt eten? Met dit recept kan je zelf gaan kokkerelen en de lekkerste Spaanse churros maken.

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 500 gram bloem
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 liter olijfolie om ze in te frituren
  • Suiker, om eroverheen te sprenkelen

Bereidingswijze

  • Stap 1: Meng het water, de olijfolie, zout en bakpoeder in een steelpan en breng het aan de kook. Wanneer het begint te schuimen kan de pan van het vuur gehaald worden en giet je het mengsel over de bloem in een kom. Roer dit goed door totdat je een stijf deeg hebt.
  • Stap 2: Doe het deeg in een spuitzak of wanneer je dit hebt, in de churrospomp.
  • Stap 3: Verhit 1 liter olijfolie in een wok of koekenpan en doe het deeg er in, in strengen van 15-20 cm. Frituur ze tot ze goudbruin zijn. Niet alles tegelijk, want dan worden ze niet goed gaar.
  • Stap 4: Haal de goudbruine churros uit het vet en laat ze eventjes uitlekken op een doek of keukenpapier. Bestrooi ze uiteindelijk met suiker.

Tip! Churros zijn heerlijk met een kop koffie of warme chocolademelk. Vooral met chocolademelk want dan kan je de churros lekker in de chocolademelk dippen!

Tips

  • Het is wel het lekkerst om verse, warme churros, buñuelos of porras te proberen, daarom is het zeker aan te raden om of als ontbijt of als merienda (rond 18.00 uur) naar een churrería te gaan.
  • Een leuke mogelijkheid is om de wekelijkse markt in Ruzafa (tegenover de churrería) op maandagochtend (tot ongeveer 14.00 uur) te combineren met een bezoekje aan de churrería. Op deze markt vind je kleding, planten, tassen, schoenen en meer.