Almuerzo

Onderwerpen

Wil jij graag meegaan in het Spaanse eetritme in Valencia? Ga dan na een heel licht ontbijt voor een uitgebreide almuerzo. Handig is om dan het officiële ontbijt, ‘el desayuno’, over te slaan of te kiezen voor een typisch ‘pan con tomate’, brood met tomaten smeersel, ontbijt.  De locals zien hun almuerzo, als hun eerste echte maaltijd van de dag. Er zijn zelfs speciale almuerzo barretjes, waar je voor een geweldig prijsje terecht kan voor deze maaltijd. Vanaf een uur of 9.00 tot 13.00 uur kun je hier terecht voor een lekkere almuerzo. Onze favoriete bocadillos (broodjes), de gezelligste almuerzo barren en andere leuke tips en  handige informatie delen we graag met je!

Wat eet je tijdens zo’n almuerzo?

Wil jij graag om 10.00 uur een koffietje aan het begin van je almuerzo? Dit is eigenlijk niet echt het idee. Valencianen bestellen namelijk vaak (zelfs om 10.00 uur) een biertje of een fles rode wijn en gaseosa (vergelijkbaar met Sprite) om tinto de verano te maken. Dit is een typisch Valenciaans drankje die de Valencianen hebben bedacht om in de zomer hun favoriete rode wijn te kunnen drinken, maar dan op een verfrissende manier! Vervolgens krijg je op tafel vaak wat olijfjes en nootjes en daarna kun je je bocadillo bestellen. Dit is een baguette of panini, belegd met wat jij maar wil. 

Na de maaltijd

Na het eten kun je dan uiteindelijk je koffietje bestellen, maar het allerlekkerste is een Cremaet. Dit is een typisch Valenciaans warm drankje om te drinken na de almuerzo. Om dit te maken worden rum en suiker verhit, daarbovenop komt een shot espresso en het wordt afgetopt met een sinaasappelschilletje en koffieboontjes: een echte smaakexplosie! Om af te sluiten nemen veel mensen vaak nog een kruidenlikeurtje om hun volle maag een beetje tot rust te brengen. 

Hoe is de almuerzo ontstaan?

Vooral voor de mensen werkzaam in de bouw en op het land is de almuerzo erg belangrijk. Zij ontbijten zo enorm vroeg dat dit tweede ontbijt of deze maaltijd nodig is. Ze zitten dan vaak vanaf 10.00 of 11.00 uur op een terras te genieten van de ochtendzon in de koelere maanden of in de schaduw rond de zomer. Ze wachten op hun bocadillo met een verfrissend biertje of wijntje in hun hand om alvast even bij te komen van een ochtend hard werken. In Valencia noemen ze de almuerzo ook wel eens de esmorzar, goed om te weten als je dit op de kaart ziet staan als je op zoek bent naar de almuerzo menukaart! 

Thuis de almuerzo eten

Heb je thuis een lekker balkonnetje of andere fijne spot waar je graag de almuerzo wil eten? Dan heb je nodig: een fles rode wijn en een fles gaseosa of biertjes, olijven en nootjes, de ingredienten voor je favoriete bocadillo (zie ons recept hieronder) en koffie of een Cremaet. 

Recept voor onze favoriet: Chivito

Onze favoriete bocadillo is de Chivito. Wil jij deze zelf maken? Hieronder vind je het recept voor 2 bocadillos! 

  • 1 (grote) baguette
  • 4 plakken varkensfilet
  • 4 plakjes spek
  • 1 tomaat
  • Wat ijsbergsla
  • 2 eieren
  • 4 plakjes kaas
  • Zout
  • Mayonnaise  

Bereidingswijze: Bak in een koekenpan de plakken varkensfilet en bacon. Snij vervolgens de tomaat in een aantal plakken. Snij de baguette in tweeën en doormidden en smeer beide helften in met mayonaise. Leg op de onderkant van de broodjes de sla en tomaat. Leg vervolgens de plakjes kaas op de varkensfilet en laat de kaas een beetje smelten. Beleg dan de baguette met de varkensfilet met kaas en leg de bacon er bovenop. Bak tegelijkertijd de eieren met een hele dooier en top het broodje daarmee af. Smullen maar!

De Almussafes

Een andere super lekkere bocadillo is de Almussafes. Op dit broodje zit sobrasada, wat qua structuur vergelijkbaar is met filet american, maar qua smaak nergens mee te vergelijken is. Bovenop de sobrasada zit nog gesmolten kaas en ui. Zie je deze of de Chivito op de menukaart staan? Wij raden aan om ze te bestellen, want het zijn de favorieten van veel Valencianen! 

Almuerzo restaurants

Bij de meeste restaurants die een almuerzo aanbieden zijn er speciale almuerzo menu’s. Voor prijzen tussen de €4,50 en €11,- krijg je dan vaak de olijfjes en nootjes, jouw lievelings bocadillo, een drankje, zoals bier, tinto de verano of een frisdrankje, en een koffietje of cremaet na. Onze favorieten zie je hier onder!

El Trocito del Medio

Bij dit gezellige restaurant kun je niet alleen lekkere bocadillos halen om te eten tijdens je almuerzo. Je kunt namelijk bij de Mercado Central, wat ongeveer tegenover het restaurant ligt, zelf vis of vlees kopen en het bij El Trocito del Medio voor een paar euro’s laten klaarmaken. Heerlijke grote gamba’s, verse tonijn en andere soorten vis en zeevruchten kunnen ze voor je bereiden. Super lekker om daarnaast nog de patatas bravas of gegrilde groentes te bestellen! Het restaurant is enorm populair bij de Valencianen en is een verborgen parel. Echt een aanrader om eens te bezoeken, dus!

  • Carrer de Blanes 1 
  • Website 
  • Openingstijden:
    Maandag: 5.00 – 13.00 uur
    Dinsdag t/m zaterdag: 5.00 – 16.00 uur

Bar Cremaet

Deze speciale almuerzo bar ligt vlakbij het Turia park. Een lekkere maaltijd kun je dus perfect combineren met een ochtendwandelingetje door het park. Deze bar heeft als specialiteit de hiervoor genoemde ‘cremaet’, dus hier wil je die zeker niet overslaan! Een bijzondere bocadillo die ze hier aanbieden is de Cabanyalero, belegd met ‘Titaina’ en een gebakken eitje. Titaina is een soort tonijnsalade, bereid met tonijn, groene paprika, pijnboompitten en tomatenpuree. Typisch Valenciaans, dus superleuk om te proberen in Valencia!

  • Avinguda del Port 20
  • Website
  • Maandag t/m zondag: 9.30 – 00.30 uur

Bar Mistela

Lekker op het terras genieten van het heerlijke Spaanse zonnetje kun je bij deze bar geweldig doen. Tussen 10.00 en 12.00 uur kun je hier terecht voor de almuerzo en kun je met het speciale almuerzo menu uit zo’n 12 lekkere bocadillos kiezen. Erg aan te raden is om na je bocadillo de huisgemaakte cheesecake op te peuzelen, die is namelijk enorm lekker. De bar is vernoemd naar hun speciale zoete dessertwijn ‘mistela’. Als je hier bent kun je dus na je maaltijd dit drankje niet overslaan. 

  • Carrer Riu Nervión 11
  • Website 
  • Maandag t/m zondag: 9.30 – 00.30 uur

Tot Brasa

Of je gaat voor de bocadillo Catalan met iberico ham en tomaat of de bocadillo met pulled pork en knapperige uitjes, het zal fenomenaal smaken en bereid zijn met verse ingrediënten bij Tot Brasa. Heb je liever een burger? Dit restaurant heeft naast de bekende ham- en cheeseburgers, allerlei speciale burgers, zoals één met geitenkaas en vijgenjam en een vegetarische burger. Na je hoofdgerecht kun je nog genieten van een van hun huisgemaakte taartjes. 

  • Avinguda dels Tarongers 34 
  • Website
  • Openingstijden:
    Maandag: 09.00 – 23.00 uur
    Woensdag t/m zaterdag: 09.00 – 23.00 uur
    Zondag: 10.00 – 23.00 uur

Central Bar

Middenin de grote Mercado Central vind je deze bar waar je een lekkere almuerzo kan eten. Ze hebben hier keuze uit drie bocadillos, namelijk de bocadillo Ricard Camarena met lekker vlees, ui, mosterd en kaas, de bocadillo Canalla met pittige bloedworst en de bocadillo Mary met sepia en aioli. Daarnaast zijn er nog tapas en lekkere desserts om voor- of achteraf te nemen. Deze bar is een ontmoetingsplaats voor locals, reizigers en de mensen die in de Mercat Central werken, dus het is er altijd druk! 

  • Plaza del Mercado in de Mercado Central
  • Website
  • Maandag t/m zaterdag: 09.00 – 15.00 uur

Cafetaría Restaurante Beluga

Als jij een prijswinnende bocadillo wil proeven, dan ben je hier aan het juiste adres! Het biermerk Quart de Poblet hield een wedstrijd om de lekkerste bocadillo ‘Quart de Poblet’ te vinden. Met hun broodje met gegrild varkensvlees, patatas a lo pobre, gepocheerd ei, gebakken paprika’s en hun speciale aioli had Cafetaría Beluga dus gewonnen! Heb je meer zin in iets anders? Ze hebben een heleboel andere bocadillos, zoals met gehaktballetjes of een lekkere omelet en iedere dag bieden ze een dagmenu aan. 

  • Carrer del Arzobispo Mayoral 16
  • Website
  • Openingstijden:
    Maandag t/m vrijdag: 08.30 – 17.00 uur
    Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

La Cantina de Ruzafa

Vanaf 9.30 tot 12.30 uur kun je bij dit authentieke restaurant terecht voor de almuerzo, wat ze hier l’esmorzaret noemen. Ga jij voor de bocadillo Al Russafí met gebraden kalkoen en paddestoelen of voor de bocadillo Pulled Pork met varkensvlees, zuurkool, augurk, cheddar en mosterd? Ze hebben ook meerdere vega opties voor de liefhebbers! Heb jij meer zin om thuis of in een park je lekkere bocadillo op te eten? Je kunt bij La Cantina de Ruzafa ook de almuerzo afhalen. 

  • Carrer Literato Azorín 13
  • Website
  • Maandag t/m vrijdag: 09.30 – 17.00

El Trovador

Hoewel dit restaurant middenin een gebied zit met volop reizigers, het zit namelijk vlakbij de Mercado de Colon, vind je er bijna alleen maar Valencianen. Het is super populair en zit dan ook bijna altijd vol. Ze hebben lekkere bocadillos met verschillende soorten vlees, vis en eieren. Neem bijvoorbeeld hun bocadillo met kip en brie, gefrituurde calamares of rundvlees en patatas fritas. Afsluiten kan met een heerlijk zoet gebakje en een kruidenlikeurtje! 

  • Carrer del Conde de Salvatierra 34
  • Website
  • Openingstijden:
    Maandag t/m vrijdag: 6.30 – 19.00 uur
    Zaterdag: 7.00 – 17.00 uur

Tips

  • Waarschijnlijk ben jij na de almuerzo helemaal voldaan, maar als je zin hebt om écht als de Spanjaarden te eten kun je rond 14.30 nog door met de lunch, waarna je een drankje en dansje kunt doen tijdens de Tardeo, waarover je meer kunt lezen op die pagina!