Wijnen uit Valencia
In de regio Valencia, oftewel de Comunidad Valenciana, zijn veel verschillende wijnstreken te vinden. In de verschillende provincies Valencia, Alicante en Castellón weten ze wel wat af van een goed glas wijn! We vertellen je graag meer over de Valenciaanse druivenrassen en welke lekkere wijnen uit Valencia je kunt drinken.
Spanje staat natuurlijk bekend om verschillende kwaliteitswijnen. Ook specifiek in Valencia kun je er diverse vinden. Steeds meer wijnliefhebbers kiezen dan ook voor wijnen uit Valencia! Deze worden geproduceerd op verschillende bodega’s door de gehele wijnregio en deze bodega’s zijn ook te bezoeken. Vooral de regio Utiel-Requena is internationaal bekend om de verschillende kwaliteitswijnen die er vandaan komen. Wil je hier meer over weten en heb je interesse in het bezoeken van deze regio? Dan is een wijnexcursie een aanrader voor jou als wijnliefhebber!
Wijnen uit Valencia op een rijtje
Hieronder worden de lekkerste rode, witte en mousserende wijnen uit Valencia op een rijtje gezet met bijbehorende kenmerken. Wie heeft er nou geen zin in een goed glas wijn! Mocht je het leuk vinden meer te weten te komen over wijnen uit Valencia en deze ook te proeven, weet dan dat wij ook een verrassende Valenciaanse wijnproeverij kunnen organiseren
Valenciaanse witte wijnen
Drassanes Blanco 2015
- Bodega: Valsan 1831 – Cherubino Valsangiacomo
- Samenstelling: deze witte wijn uit 2015 is gemaakt voor 50% van de chardonnay druif, 25% van semillon, 24% uit merseguera en 1% uit moscatel.
- Aroma: het aroma van de wijn is subtiel en kan omschreven worden als de geur van tropisch fruit, gedroogde abrikoos en bloemen.
- Smaak: de frisse zoetheid passeert de mond, heeft een goed volume en een gebalanceerde zuurgraad.
- Extra informatie: het is een heldere en jonge wijn met een citroengele kleur.
El Novio Perfecto 2017
- Bodega’s: DSG Vineyards& Bruno Murciano
- Samenstelling: deze El Novio Perfecto wijn bestaat voor 50% uit moscatel en voor 50% uit de macabeo druif.
- Aroma: de wijn is een toegankelijke wijn vanwege zijn halfzoete karakter met veel fruit- en citrustonen.
- Smaak: een halfzoete en fruitige wijn. Een ware sensatie voor neus en mond!
Vino Cullerot 2017
- Bodega: Celler del Roure
- Samenstelling: deze wijn bestaat voor 30% uit pedro ximénez, 30% uit verdil, 30% uit chardonnay en 10% uit macabeo druiven.
- Aroma: het aroma van de Vino Cullerot uit 2017 is intens, maar ook fruitig, bloemig, kruidig en rijp. Ook kunnen enkele citrustonen herkend worden.
- Smaak: de smaak is vers, gebalanceerd krachtig en met een lange afdronk.
Extra informatie: deze wijn is
perfect bij een lekkere salade of bij visgerechten. Deze wijn is het lekkerst
wanneer deze tussen de 8ºC en 10ºC geschonken
wordt.
Valenciaanse rode wijnen
Quincha Corral
uit 2004
- Bodega: Mustiguillo
- Samenstelling: de wijn bestaat voor 96% uit de bobal druif en voor 4% uit de syrah druif.
- Aroma: de bobal druif is paars/zwart van kleur en zorgt voor een gedempt, maar aantrekkelijk aroma van pruimen en bosbessen.
- Smaak:deze wijn kan worden omschreven als een medium tot full-bodied wijn met rijpe, pittige, gelaagde smaken die uitstekend in balans zijn. De wijn heeft een lange afdronk.
Casa Bosca 2017
- Bodega: Rafael Cambra
- Samenstelling: deze rode wijn bestaat voor 60% uit monastrell en voor 40% uit arco, forcalla en bonicaire druiven.
- Aroma: het aroma van deze wijn kan omschreven worden als een hoge intensiteit met tonen van zwart fruit, bramen en bosbessen. De complexe accenten van struikgewas, tijm, geroosterde en gekruide koffie, cacao en kruidnagel komen hierin terug.
- Smaak: de wijn is zeer aangenaam voor de neus en is zeer subtiel en complex.
De smaak van de wijn kan worden omschreven als een toegankelijke ingang en vult de mond met elegantie. Een hoge concentratie van tannine is aanwezig wat zorgt voor een goede structuur van de wijn met veel volume. De afdronk is fris, lang en gebalanceerd.
Forcalla de Antonia
- Bodega: Rafael Cambra
- Samenstelling: de wijn is voor 100% gemaakt van de forcallat druif.
- Aroma: de aroma’s van de Forcalle de Antonia zijn van rood fruit.
- Smaak: de smaak van de wijn is zeer fris met een lange afdronk.
Extra informatie: deze wijn is afkomstig van een biologische
wijngaard in het meest westelijke deel van Fontanars dels Alforins, zeshonderd
meter boven zeeniveau. Een aanrader is om de wijn te schenken wanneer deze
tussen de 12 en 14ºC is. Ook is het raadzaam om de fles een paar uur voor het
proeven te openen.
Valenciaanse mousserende wijnen
Dominio de la Vega
Esencia Reserva Semi-Seco
- Bodega: Dominio de la Vega
- Samenstelling: deze cava is gemaakt van 100% macabeo druiven.
- Aroma: fruitig
- Smaak: Het koolzuur is zeer geïntegreerd in de cava en de smaak is fris en gebalanceerd fruitig.
- Extra informatie: deze semi-seco bevat tussen de 32 en 50 gram suiker per liter.
Marques de Requena Brut
- Bodega: TorreOria
- Samenstelling: deze brut is gemaakt van 100% macabeo druiven.
- Aroma: de verschillende nuances, fris en krachtig, komen naar voren.
- Smaak: de cava kan worden geassocieerd met tropische vruchten en bloemen. Het is een full-bodied cava met een lange afdronk.
- Extra informatie: deze brut bevat ongeveer 12 gram suiker per liter.
Luna de Murviedro Brut Rosé Organic
- Bodega: Murviedro
- Samenstelling: deze Valenciaanse rosé cava is gemaakt van 100% garnacha druiven.
- Aroma: deze rosé cava kent verschillende nuances als licht, smaakvol en een gebalanceerde zuurgraad.
- Smaak: de afdronk kan worden ervaren als lang en fruitig.
Extra informatie: deze wijn
bevat tot 12 gram suiker per liter.
Druivenrassen in de regio Valencia
Wanneer je een beetje verstand hebt van wijnen, weet je dat
verschillende druivenrassen zorgen voor een hele andere smaak van de wijn. De
druivenrassen die voorkomen in de regio Valencia worden hieronder op een rijtje
gezet en toegelicht.
Bobal
De bobal druif zorgt voor wijnen met een mooie rode kleur. De aroma die deze druif achterlaat in de wijn kan worden omschreven als licht fruitig. Verder is de smaak te beschrijven als intens, aangenaam, lang en medium. De druiven zijn bolvormig met een blauwzwarte kleur.
Cabernet sauvignon
Bij het drinken van een cabernet sauvignon wordt er gesproken over een uitstekende en aromatische wijn met een krachtige smaak. De cabernet sauvignon druif is van hoge kwaliteit en de smaak wordt krachtiger naarmate de wijn verjaart. De druiven van de cabernet sauvignon zijn klein en bolvormig en hebben een harde structuur.
Merlot
De merlot is een zeer gekleurde, ronde en vette wijn. De aroma’s die hier toe behoren, kunnen worden omschreven als aanhoudend kruidig, zacht en elegant. De druiven van de merlot wijn zijn van middelmatige grootte, donker van kleur, maar met een blauwe gloed.
Monastrell
Monastrell druiven zorgen voor wijnen van hoge kwaliteit met een intense kleur en een sterk aroma dat snel veroudert. De druiven groeien in clusters en zijn klein en zwart van kleur.
Pinot noir
De pinot noir druiven zijn fruitig en zorgen voor jonge wijnen met een fluweelzachte afdronk, maar toch fris in de mond. De smaak blijft lang hangen door de bijzondere textuur. De trosjes druiven van de pinot noir zijn klein en compact met verschillende druiven van zwart tot donkerpaars.
Tempranillo
De tempranillo druif is een zeer aromatische druif met een intense en aangename smaak. Deze wordt ook vaak omschreven als een geweldige balans vanwege de sterke body en zuurgraad. Tempranillo past zich goed aan bij veroudering. De druif groeit aan een middelgrote, maar compacte tros die normaal gesproken van blauwzwarte kleur is.
Tintorera
Tintorera is een wijn met veel kleur, een evenwichtige zuurgraad en voldoende aroma. Deze wordt vaak gebruikt om andere wijnen mee te mixen en daardoor te verbeteren. De druiven zijn klein, bolvormig en hebben een diepdonkere kleur. Andere druivensoorten die voorkomen in de wijnregio Comunidad Valenciana zijn bonicaire, cabernetfranc, forcallat y tinta, grenache, graciano, malbec, marselan, mencía, mazuelo, petit verdot en syrah.
Beoordeling en ranking Valenciaanse wijnen
Er bestaan verschillende systemen waarmee wijnen beoordeeld worden. Het bekendste systeem is Parker, maar ook de Guía Peñín is een bekend beoordelingssysteem. Officieel zijn er maar liefst 46 Valenciaanse wijnen die hoog gescoord hebben voor het jaar 2020. Deze wijnen hebben minimaal 90 punten ontvangen in de GuíaPeñín van 2020. Dit betekent dat de Comunidad Valenciana tegenwoordig wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke wijnregio’s wereldwijd! De best beoordeelde wijn hierbij was de CUVA Vella Moscatel van bodega Valsan 1831 met maar liefst 95 punten. Hierdoor is deze wijn uitgeroepen tot de beste wijn van de regio Valencia 2020 in haar categorie. Voor de verdere scores kun je op deze Spaanse website kijken.
Hoogtepunt in de geschiedenis
Cosme Gutiérrez, sprak zijn tevredenheid uit over deze scores. Hij is de voorzitter van de instantie die de kwaliteit van de wijnen uit Valencia in de gaten houdt, de D.O.P. genaamd. Deze letters staan voor La Denominación de Origen Protegida (de beschermde oorsprongsbenaming). Dit is een hoogtepunt in de geschiedenis van de wijnsector van de Comunidad Valenciana! Gutiérrez zei trots: “Ik dank de wijnmakers voor hun inzet en al hun werk. Dat zorgt ervoor dat zij hun wijnen jaar na jaar weten te verbeteren en dat ze blijven triomferen in de nationale en internationale ranglijsten, zoals in de Guía Peñin.”
Leuk weetje: staat er een D.O.-erkenning op het etiket van je
wijn, dan weet je dat je goed zit! D.O. staat voor Denominación de Origen en
dit betekent dat de wijn gemaakt is van gekwalificeerde Valenciaanse druiven!
Tip!
- Heb je soms moeite met het kiezen van de juiste wijn bij jouw gerecht? Hier is de oplossing: de wijnapp Vivino herkent supersnel de wijn en de bijbehorende waardering. Handig! Zo twijfel je nooit meer en drink je altijd de juiste wijn bij jouw favoriete gerechten en je kunt ze zelfs met vrienden delen!
- Ben je in Valencia en op zoek naar de perfecte wijnbar? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de leukste wijnbars in Valencia!
Salud!